Ik wist niet wat ik las. Nog maar een paar weken geleden doet Michiel Witteveen een nogal opzienbarende uitspraak. Hij heeft interesse in HEMA en wil het bedrijf kopen en heeft daartoe een bod uitgebracht. Hoe hoog? dat weet alleen HEMA zelf. De reactie vanuit Amsterdam-Noord was op z’n zachts gezegd nogal koeltjes. Ik denk niet dat de directiekamer van HEMA behangen was met slingers en ballonnen om dit heugelijke feit te vieren.
Gelijk of niet?
Ik geef ze geen ongelijk. Wat moet Blokker in hemelsnaam met HEMA. De club ligt deels uit elkaar omdat de franchisers nog steeds een dispuut hebben met de directie. De afgelopen jaren heeft de formule geen echte best sellers meer weten te introduceren. Behalve dan de tompouce en de rookworst. Maar die bestaan al decennia lang. Daarnaast is het een komen en gaan van personeel. Het bedrijf wemelt van de interimmers die allemaal weer iets nieuws bedenken hen het mist richting en strategie. Volgens Paul Moers is dat dan ook de reden dat HEMA eerst maar eens het assortiment grondig door moet lichten. In Nederland de zaken weer op de rit te krijgen. Maar HEMA heeft al zijn pijlen gericht op uitbreiding van de winkels in het buitenland. Blokker stoot winkels in het buitenland juist af en mist bovendien kennis en kunde die nodig is om HEMA daarmee te helpen.
Horeca en A merken.
De HEMA heeft een belangrijke Horeca poot, bij Blokker is die (horeca-)kennis er zeker niet en die is nodig om deze afdeling weer winstgevend te krijgen. Daarnaast kent het assortiment van beide bedrijven veel overlappingen waarbij Blokker weer veel A-merken biedt en het eigenmerk voor wat het waard is en HEMA natuurlijk alleen maar eigenmerk verkoopt. Beiden zitten goed vertegenwoordigd in non-food. Blokker verkoopt artikelen met een stekker, daar waar dat bij HEMA niet of nauwelijks voorkomt.
Blokker wel interessant voor HEMA?
Maar is Blokker dan wel interessant voor HEMA? Nee, want los van de schuldenlast, is de ervaring en kennis bij Blokker niet toereikend om mensen van afdelingen uit te wisselen om elkaar te helpen en te versterken. Bovendien heeft Blokker zojuist een nieuwe formule, Miniso, uit China gehaald. Die moet nog helemaal opgetuigd en die m.i. een directe concurrent van HEMA is. Met 50 winkels die open zouden moeten zal deze formule geen potje kunnen breken. Een overname daarentegen van HEMA, vraagt toch aandacht van het Blokker management. Die aandacht kunnen ze beter beter aan de nieuwe formule kunnen geven.
Inkoop samendoen.
Het enige waar ik mij een samenwerking, dus geen overname, kan voorstellen is aan de achterkant van beide bedrijven. Kijk naar inkoop, back-office, kassasystemen, voorraad en forecast software om te zien of je daar met elkaar een voordeel kunt behalen door dit gezamenlijk in te kopen. Ook kunnen leveranciers waar beide bedrijven inkopen doen, zowel in China als in Europa, leiden tot synergie en inkoopvoordelen voor beide bedrijven. Daar zie ik voordelen. Maar aan de voorkant vraag ik mij af of beide partijen het wel met elkaar zouden kunnen vinden. Bovendien koppel je een schuldenlast van 300 mio en 50 mio rentelasten per jaar (HEMA) en een verlies van 144 mio over 2019 (Blokker) aan elkaar waar banken en andere stakeholders m.i. niet blij van worden. Daarnaast vraag ik mij af welke kennis beide bedrijven afzonderlijk van elkaar meer bezitten dan de ander, om elkaar aanvullend te helpen.
Dus tuig een inkoopkantoor op en ga gezamenlijk inkopen doen, voor Food en Non-Food artikelen evenals de NFR-assortimenten.
Tot slot.
Misschien kun je enkele dc’s integreren en dan heb je denk de voordelen wel gehad. Maar dat levert dan wel een directe besparing op en wellicht doet dat de marges ook goed.
Al met al zullen er nog veel meer redenen zijn waarom beide bedrijven afzonderlijk van elkaar moeten blijven. Ik kan mij goed voorstellen dat Jumbo in ieder gevoel nu aangeeft geen interesse te hebben. Je weet het echter maar nooit. Ook dat kan zomaar door de marktontwikkelingen en -omstandigheden veranderen.